W 2021 r. zmienił się lider rynku serów w Rosji: pierwsze miejsce pod względem produkcji zajęła permska „Yugovo Dairy Plant” (YuKMP). Wyprodukowała 39,4 tys. ton produktów i wyparła lidera z poprzedniego roku – Grupę Firm Foodland, która w swoich dwóch fabrykach wyprodukowała ponad 28 tys. ton serów.
Wynika to z rankingu Krajowego Związku Producentów Mleka (Soyuzmoloko) opracowanego przy udziale Milknews i Streda Consulting.
W pierwszej piątce znalazły się również zakłady mleczarskie Rubtsovsk (25 000 ton), grupa SK Ichalkovsky i fabryka serów Sarmich (19 000 ton) oraz firma Kiprino (17 000 ton).
Łącznie w 2021 r. 20 największych rosyjskich producentów serów wyprodukowało 285 tys. ton półtwardych serów i produktów serowych, co według komunikatu prasowego związku stanowi prawie 70% całkowitej produkcji.
„Zgodnie z ratingiem widzimy, że duzi inwestorzy nadal realizują projekty na dużą skalę, a to zmienia układ sił nie tylko na rynku serów, ale w całej branży mleczarskiej” – skomentował prezes Soyuzmoloko Artem Belov.
Zaktualizowana pierwsza 20 obejmuje dwie nowe firmy: Grupa Syrobogatov wprowadziła nowy zakład w regionie Oryol do swoich możliwości projektowych i od razu zajęła 13 miejsce w rankingu. Na 20. pozycji znalazł się Stawropol JSC „Syrodel”, wypierając „Brasovskie Syry” (obwód briański) poza rankingiem.
Całkowita produkcja serów wszystkich rodzajów w Rosji w 2021 r. wyniosła 602 tys. ton, czyli o 5% więcej niż rok wcześniej. Eksport wzrósł o 24% do 27 tys. ton, konsumpcja o 5% do 859 tys. ton.
„Główne zagrożenia dla dalszego rozwoju branży tkwią w spadku siły nabywczej ludności, co może negatywnie wpłynąć na tempo wzrostu” – mówi Aleksey Gruzdev, prezes Streda Consulting. „Dodatkowe zagrożenia pojawiły się przy realizacji projektów dziś w szczególności trudności z interakcją z dostawcami kluczowego sprzętu, dlatego w najbliższych latach tempo inwestycji w branży może znacznie spaść.”